در این مقاله قصد داریم در خصوص دستگاه حضور و غیاب کارتی صحبت کنیم، در ادامه ما را همراهی نمایید.
حضور و غیاب یا کنترل تردد در سازمانها برای نظم در رفت و آمد کارمندان مورد استفاده قرار میگردد. با پیشرفت تکنولوژی دستگاههای حضور و غیاب تولید شد، که باعث سهولت در ورود و خروج، کنترل تردد به بازار ارائه داده شده است. که انواع گوناگونی مانند دستگاههای تشخیص چهره ، اثر انگشتی و کارتی میباشد.
تاریخچه دستگاه حضور و غیاب کارتی :
اولین دستگاه های حضور و غیاب دستگاه پانچی بودهاند . عملکرد این دستگاه به صورتی بود که فرد کارت را وارد دستگاه میکرد، و دستگاه ورود و خروج و همچنین تاریخ ورود و خروج وی را بر روی کارت چاپ میکردند. در واقع دستگاه پانچی مادر دستگاه حضور و غیاب کارتی را وارد دستگاه نموده و کدی به آن وارد می کردند.
اما امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی دیگر لازم نیست کدی وارد کنند، فقط کافی است. کارت را به دستگاه نزدیک کنند .یا وارد دستگاه نمایند و اطلاعات کارمند دورن دستگاه ذخیره میگردد. یک نوع از دستگاه های حضور و غیاب کارتی، که تمام اطلاعات کارمند درون کارت ذخیره شده و همچنین کارمند به وسیله کارت و دستگاه خود میتواند ساعات کارکرد خود را محاسبه کرده از آن مطلع گردد.
علاوه بر آن دستگاه های حضور و غیاب کارتی جدید تحت ویندوز هستند، و خودشان کارکرد کارمندان را محاسبه می کنند، و آمار دقیقی ارائه می دهند.
با همه این ها دستگاه حضور و غیاب کارتی خود چند مدل و نمونه در سامانه حضور و غیاب دارند. که بهتر از قبل از خرید این نوع محصول با متخصصان این حوزه مشورت کرد .
دستگاه حضور و غیاب کارتی از ساده ترین و ارزانترین نوع این سیستم ها می باشد. نحوه ی عملکرد این دستگاه ها بسیار آسان بوده و به این شکل است. در سیستم های کارتی به هر یک از پرسنل کارتی اختصاص داده شده است. که حاوی یک کد یکتا و از نوع بارکدی ، مغناطیسی و RFID داده می شود .تا از طریق اتصال و یا نزدیک کردن این کارت به دستگاه , تردد کارکنان ثبت می گردد. بعد از دستگاهای حضور غیاب پانچی اولین دستگاه حضور و غیاب کامپیوتری به بازار عرضه شدند.
که شامل دستگاهی بود که پس از کشیدن کارت بارکدی به آن ورود و خروج ها در حافظه سیستم ذخیره میشدند. و پس از تخلیه اطلاعات به کامپیوتر توسط نرم افزار مخصوص حضور و غیاب پردازش میشدند . در آغاز ساخت این سیستم ها برنامه ها تحت DOS طراحی شده بودند و انعطاف کمی را داشتند .
در سیستم های کارتی به هر یک از پرسنل کارتی اختصاص داده میشود. که بارکد ثبت شده روی آن شماره منحصر به فردی را به فرد اختصاص میداد و از روی همین شماره که اصطلاحا شماره کارت یا شماره پرسنلی نامیده میشود . اطلاعت ورود خروج افراد از هم تفکیک می گردد.
انواع دستگاه حضور و غیاب کارتی
کارت RFID یا کارت های بدون تماس (RFID) جهت ثبت ورود و خروج استفاده می کنند . استفاده از کارت RFID برای پرسنلی که داری تردد ساعتی و متغییر هستند، مورد استفاده قرار می گیرد . این کارت ها قابلیت چاپ و به صورت رنگی و سیاه و سفید را دارا می باشد .
کارت Mifare از خانواده کارت های RFID و بدون تماس می باشند. که دارای چیپ با قابلیت خواندن و نوشتن و ذخیره ۱Kو ۴K می باشد. و نامناسب جهت ذخیره اطلاعات مورد نیاز در کارت می باشد . برخی از موارد استفاده کارت های مایفر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سیستم حضور غیاب ، بلیط الکترونیکی، دستگاه کنترل تردد ، پارکینگ ، باشگاه ، سلف سرویس و …
کارت های هوشمند که از دسته کارت های تماسی می باشند که در دو نوع Smart cart و Memory cart موجود می باشند. و دارای یک چیپ حافظه روی خود کارت می باشد. حافظه چیپ کارت ها متنوع بوده و دارای استاندارد های مختلفی می باشند. که با توجه به نوع کاربرد آن قابل ارائه می باشند. قابلیت ذخیره سازی عکس ، اثر انگشت ، پرونده الکترونیکی ، مشخصات پرسنلی و …. در حافظه کارت قرار می گیرد .
یکی از مواردی که در دستگاه حضور غیاب پیش می آید بالا بودن سرعت شناسایی کارت در سازمان های که تعداد پرسنل آنها بسیار زیاده بوده، و کاربر به وسیله کارت به حضور و غیاب این اطلاعات را وارد می کند . به طور مثال در کارگاه و یا سازمانی که ساعات کاری انها از ۷ صبح آغاز می گردد در مدت زمان کمی باید دستگاه حضور و غیاب تردد این تعداد پرسنل را ثبت نمایند.
در دستگاه های بارکدی سرعت شناسایی نسبت به کارت های بدون تماس کمتر می باشد. از لحاظ امنیتی کلا گزینه کارت برای هیچ صنف کاری پیشنهاد نمیگردد و این به ان دلیل است که در سیتم حضور و غیاب کارتی امکان اینکه فرد کارت خود رابه دیگری جهت ثبت ورود و خروج ارائه دهد بسیار بالا بوده و همیشه جهت امنیت این کار باید کنترل به صورت انسانی گیرد. با این حال هم باید عکس و اطلاعات فرد بر روی کارت چاپ شود تا نگهبانی بتواند کنترل نهایی را انجام دهد .
اینکه بگوییم دستگاه حضور و غیاب کارتی انواع مختلفی دارد کلا اشتباه میباشد، زیرا این دستگاه ها تقریبا مشابه با همدیگر ساخته میشوند، تنها تفاوت آن ها میتواند کارایی های شان یا به روز تر بودن این دستگاه ها متناسب با پیشرفت تکنولوژی باشد.
آنچه که تفاوت ایجاد میکند، نوع کارت میباشد کارتهای دستگاه حضور و غیاب کارتی به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم یعنی تماسی و غیر تماسی تقسیم میشوند. و با توجه به این که چه کارتی انتخاب کنید برای دستگاه هزینه پرداختی شما نیز متفاوت بود عموما کارتهای بدون تماس هزینه بیشتری را در بر دارد و گرانتر محاسبه میشوند.
این کارتها از اسم شان هم پیداست که باید با دستگاه در ارتباط باشند و از طریق بارکد و همچنین نیروی مغناطیسی عمل میکنند. کارت غیر مستقیم یا بدون تماس، این کارت ها با موج ها و فرکانس عمل میکنند و تا فاصله ده سانتی از دستگاه نیز عمل میکنند و بدون تماس با دستگاه اطلاعات را ثبت میکنند. این کارتها دو نوع دارند یا RF هستند و یا مایفر می باشند.
مدل مایفر از کارت های بدون تماس قدرت ذخیره اطلاعات تا یک کیلو بایت را نیز دارد و میتواند اطلاعات زیادی را ذخیره کند. در خرید دستگاه حضور و غیاب کارتی باید این موضوع را در نظر بگیرید، که شاید خرید این دستگاه به نسبت دو نمونه دیگر به صرفه تر باشد. اما هزینه تهیه کارت برای هر نفر را هم باید در نظر داشت و اگر تعداد کارمندان زیاد باشد و همچنین کارمندان تازه وارد هزینه زیادی برای تهیه کارت باید صرف گردد و همین باعث شد تا نوع دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی ساخته شود که در قسمت بعدی مقاله درمورد آن توضیح خواهیم داد.
دستگاه حضور و غیاب کارتی از ساده ترین و ارزانترین نوع این سیستم ها می باشد. نحوه ی عملکرد این دستگاه ها بسیار آسان بوده و به این شکل است. در سیستم های کارتی به هر یک از پرسنل کارتی اختصاص داده میشود.
که حاوی یک کد یکتا و از نوع بارکدی ، مغناطیسی و RFID داده میباشد .تا از طریق اتصال و یا نزدیک کردن این کارت به دستگاه , تردد کارکنان ثبت میگردد. بعد از دستگاهای حضور غیاب پانچی اولین دستگاه حضور وغایب کامپیوتری به بازار عرضه شدند. که شامل دستگاهی بود که پس از کشیدن کارت بارکدی به آن ورود و خروج ها در حافظه سیستم ذخیره میشدند. و پس از تخلیه اطلاعات به کامپیوتر توسط نرم افزار مخصوص حضور و غیاب پردازش میشدند. در آغاز ساخت این سیستم ها برنامه ها تحت DOS طراحی شده بودند و انعطاف کمی را داشتند .
در سیستم های کارتی به هر یک از پرسنل کارتی اختصاص داده میشود. که بارکد ثبت شده روی آن شماره منحصر به فردی را به فرد اختصاص میداد و از روی همین شماره که اصطلاحا شماره کارت یا شماره پرسنلی نامیده میشود، اطلاعت ورود خروج افراد از هم تفکیک می گردد. جهت خرید کارت دستگاه حضور و غیاب میتوانید با کارشناسان فروش سیمرغ پارسیان شریف تماس حاصل نمایید.
نتیجه گیری
به صورت جمع آوری باید این نکته رو اشاره کنیم با پیشرفت دستگاه های حضور و غیاب برای جلوگیری از سو استفاده در این خصوص از دستگاه های تشخیص چهره و اثر انگشت استفاده میگردد.
کلماتی که کاربران دنبال میکنند.