تجارت الکترونيک
1- تمام ابعاد تجارت و فرآيند بازار را که بتوان با اينترنت و تکنولوژي وب انجام داد را تجارت الکترونيکي گويند.
2- به طور کلي واژه تجارت الکترونيک اشاره به معاملات الکترونيکي مي نمايد. که از طريق شبکه هاي ارتباطي انجام مي پذيرد. ابتدا، خريدار يا مصرف کننده به جستجوي يک مغازه مجازي از طريق اينترنت مي پردازد. و کالايي را از طريق وب يا پست الکترونيکي سفارش مي دهد و نهايتا کالا را تحويل مي گيرد.
3- تجارت الکترونيکي يعني انجام مبادلات تجاري در قالب الکترونيکي
4- کاربرد تکنولوژي اطلاعات در تجارت
5- تجارت الکترونيکي، مبادله الکترونيکي داده هاست.
توليد، پردازش، کاربرد و تبادل اطلاعات و اسناد به شيوه هاي الکترونيکي و خودکار بين سيستم هاي کامپيوتري و بر اساس زبان مشترک و استانداردهاي مشخص و با کمترين دخالت عامل انساني است.تجارت الکترونيک به نوعي تجارت بدون کاغذ است. تجارت الکترونيک، تبادل اطلاعات خريد،فروش و اطلاعات لازم براي حمل و نقل کالاها و تبادلات بانکي بيشتر انجام خواهد شد. شرکت ها براي ارتباط با يکديگر، محدوديت هاي فعلي را نخواهند داشت. ارتباط آنها با يکديگر ساده تر و سريعتر صورت مي گيردد. ارتباط فروشندگان با مشتريان مي تواند به صورت يک به يک با هر مشتري باشد.تجارت الكترونيكي اجرا و هماهنگي فرآيندهاي سازمان هاي اقتصادي ، از قبيل طراحي ، تامين مواد و خدمات ، توليد ، فروش ، اجراي سفارشات ، ارايه خدمات از طريق بكارگيري حرفه اي رايانه ها و فن آوري ارتباطات و داده هاي ذخيره شده در رايانه ها را بر عهده دارد.
شامل انجام هر كاري با فن آوري ارتباطات و اطلاعات (ICT) براي اجراي اهداف تجاري بين سازمان ها و مصرف كننده است.
تجارت الكترونيكي همان بازرگاني الكترونيكي (EC) است. با اين تفاوت كه فرآيندهاي داخلي ، از قبيل توليد ، مديريت انبار ، توسعه محصول ، مديريت ريسك ، مديريت سرمايه ، مديريت دانش و منابع انساني هم درتجارت الكترونيكي تركيب از فرآيندها ، سيستم هاي سازماني و زير ساختهاي ضروري سازماني براي ايجاد يك مدل تجاري سطح بالاست.
تجارت الكترونيكي شامل تغيير در روش هاي سنتي اجراي عمليات سازمان ، مديريت فرآيندهاي فيزيكي و ديجيتال و روش كاركرد پرسنل است.از ديدگاه IBM، تجارت الكترونيكي يك نظريه امنيتي را براي دستيابي به ارزش اقتصادي بيشتر و بسيار متفاوت می داند. از طريق تركيب سيستم ها و فرآيندهاي اصلي سازمان (يا Core business) با ساده كردن و دسترسي فراگير از طريق فن آوري اينترنت ، اجرا مي كند.تجارت الكترونيكي درباره فن آوري اينترنت براي انتقال و تغيير روش هاي اجراي فرآيندهاي سازمان است. بارزترين آن خريد از طريق شبكه براي عمده فروشي و خرده فروشي است.
به ساده ترين بيان ، تجارت الكترونيكي استفاده ازفن آوري هاي اينترنت براي توسعه و تحول فرآيندهاي كليدي سازمان است .
تجارت الكترونيكي هر گونه بكارگيري اينترنت در سطح تاكتيك يا استراژيك براي برقراري ارتباطات تجارت از نوع B2B،B2C ياهر مدل تجاري ديگر است. تجارت الكترونيكي در واقع راهي براي بهره وري بيشتر ، سرعت ، نوآوري و خلق ارزش هاي جديد در يك سازمان است.اما به واقع به کدام تعريف بيشتر مي توان بها داد. به نظر مي رسد همه تعاريف درست باشند. اما تعريفي که تجارت الکترونيک را کاربرد فناوري اطلاعات در تجارت مي داند بهترين تعريف است. حداقل مي توان گفت کامل ترين تعريف است. گرچند همه به نوعي کاربردهاي فناوري اطلاعات و ارتباطات را فهرست کرده اند. اما نمي توان اين کاربردها را منحصر کرد به صرف بهره گيري از شبکه و يا وب براي تبادل اطلاعات و يا خريد و فروش اينترنتي.همانگونه که در مورد مفاهيم مشابهي نظير روابط عمومي الکترونيک ذکر شد. نمي توان فناوري اطلاعات را با ابزارهاي آن يکي کرد. تنها بهره گيري صرف از يک ابزار، با داشتن تفکر سنتي نمي تواند راهگشا باشد. فناوري اطلاعات و ارتباطات با تاثير گذاري عميق بر روي مفاهيم اين چنيني، هر چند باعث تغيير ماهيت آنها نمي شود. باعث تغيير طرز تفکر ، شيوه هاي مديريت و روشهاي انجام کار مي شود.
به عبارت ديگر اينکه به جاي ارسال نامه معمولي ، ایمیل بزنيم کافي نيست. بلکه در ابتداي کار بايد فناوري اطلاعات و ارتباطات روي روش تصميم گيري ما و اهميتي که به اطلاعات در تجارت مي دهيم. بايستي تاثير بگذارد. در اين زمان است که با دانستن اهميت اطلاعات در داد و ستد امروزي، نگرش ها تغيير پيدا کرده. با بهره گيري مناسب از اطلاعات مي توان حتي استفاده از ابزارهاي سنتي کسب سود مناسب را تضمين بخشيد.بدين ترتيب در اولين کار بايستي مدل هايي اطلاعاتي و عملکردي (يا از ديدگاه ديگر مدلهاي شي گرا) از زمينه تجارت بدست آيد. اين مدل ها را مي توان با استفاده از تکنيک هاي فناوري اطلاعات بهبود بخشيد. و هر جا لازم است اطلاعات را جمع آوري و نگهداري کرد. آنگاه با استفاده از سيستم هاي مختلف اطلاعات عمليات و پردازش تراکنش، داده هاي عملياتي را کنترل کرده. براي مديريت نيز از سيستم هاي اطلاعات مديريت بهره جست و با کمک سيستم هاي پشتيبان تصميم گيري و يا سيستم هاي راهبردي تصميم گيري ها را بهبود بخشيد. شبکه ها و اينترنت اينجا هستند. که مي توانند به عنوان پله براي ارتباط مستقيم مشتري با سيستم فراهم شود.